Kolač s Ybarra ekstra devičanskim maslinovim uljem
Lekoviti sastojci maslinovog ulja su skoro svima poznati. Upotrebite ga i prilikom pripremanja zdravih poslastica a mi vam donosimo recept za jedan takav kolač.
Sastojci:
2 dcl Ybarra ekstra devičanskog maslinova ulja
4 jaja
200 g Azucar Demero smeđeg šećera
200 g kukuruznog brašna
200 g glatkog brašna
2 dcl jogurta
200 g mlevenih oraha (mogu i bademi ili lješnjaci)
1 narendana jabuka
1 narendana kruška
1 prašak za pecivo
2 kesice vanilin šećera
korica limuna i narandže
malo krupnije mlevenih oraha za posipanje
100 g Schogetten tamne čokolade
Priprema:
Žumanca penasto umutite sa smeđim šećerom i vanilin šećerom. Dodajte postepeno jogurt, ekstra devičansko maslinovo ulje, mlevene orahe, jogurt, rendanu krušku i jabuku, koricu limuna i narandže, kukuruzno i obično brašno i prašak za pecivo. Na kraju lagano, drvenom kašikom umešajte u smesu penasto umućena belanca.
Pleh za pečenje premažite ekstra devičanskim maslinovim uljem pa pospite krupnije mlevenim orasima. Ulijte smesu, pospite sa još malo oraha i pecite 40 minuta na 180 C. Pečeni kolač prelijte rastopljenom čokoladom u koju ste dodali jednu kašičicu ekstra devičanskog maslinovog ulja.