Kolač sa borovnicama i komadićima čokolade
Ukusan kolač, napravljen od puterastog testa sočnog voćnog nadeva, savršen je uz jutarnju kafu.
Sastojci:
Za testo:
1 šolja = 240 ml
1 šolja Azucar Demera smeđeg šećera
3 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
225 g hladnog putera
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanile
1/3 kašičice arome gorkog badema (po želji)
Za voćni nadev:
400 g borovnica
1/2 šolje Azucar Demero smeđeg šećera
sok od polovine limuna
4 kašičice gustina
100 g Schogetten tamne čokolade
Priprema:
Zagrejte rernu na 190°C. Premažite puterom manji pravougaoni pleh. U činiju ubacite borovnice, pola šolje šećera, sok od polovine limuna i gustin, kao i izmrvljenu čokoladu. Ostavite da odstoji dok ne napravite testo.
U većoj činiji izmešajte šećer, brašno, prašak za pecivo i so. Tome dodajte kockice hladnog putera, jaje, ekstrakt vanile i badema i viljuškom sjedinite testo. Ono će ostati mrvičasto, kako i treba.
Malo više od polovine testa ubacite u pleh, stavite preko borovnice i onda dodajte preostali deo testa. Pecite oko 45 minuta. Ostavite da se u potpunosti ohladi pre rezanja na kocke. Pospite šećerom u prahu.