Kolač sa borovnicama
Prilično jednostavan za pripremu, a veoma zdrav. Ukoliko svoje najbliže ne možete da „naterate“ da jedu borovnice, ovako pripremljene sigurno će im se dopasti.
Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
100 g mevenih badema
prstohvat soli
1 kockica kvasca
75 g Azucar Demero smeđeg šećera
175 ml mleka
1 jaje
75 g maslaca
Za nadev:
500 g borovnica
2 kg kremastog svežeg sira
6 jaja
200 g Azucar demero smeđeg šećera
1 pakiranje vanilin šećera
2 kesice pudinga od vanile
1 kašičica za pecivo
75 g pšeničnog griza
Priprema:
Brašno, bademe i so pomešajte u posudi pa na sredini napravite udubljenje. Kvasac i jednu kašiku smeđeg šećera rastopite u mlakom mleku, stavite u udubljenje, pomešajte s malo brašna, prekrijte i ostavite da odstoji 15 minuta.
Jaje, preostali šećer i rastopljeni maslac dodajte pa zamesite glatko testo. Poklopite i ostavite da odstoji oko 45 minuta. Rernuzagrejte na 200 stepeni.
Ekstra devičanskim maslinovim uljem namažite pleh za pečenje. Borovnice očistite i operite. Posebno izmiješajte sir i jaja i smeđi šećer, vanilin šećer, puding, prašak za pecivo i griz pa sve pomešajte.
Premesite testo. Smesu od sira i bobice pomešajte sa testom pa pecite oko 50 minuta.