Kolač sa pomorandžama i rikota sirom
Miris dok se ovaj kolač peče postaće vaš omiljeni parfem.
Sastojci:
3-4 pomorandže, 1 za sok i 2 za oblaganje
100 g putera sobne temperature
250 g Azucar Demera smeđeg šećera
250 g mekog brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
narendana korica 1 pomorandže
250 g rikota sira
3 jaja
sok od pola limuna
sok od 1 pomorandže (one s koje se renda korica)
Priprema:
Kalup obložite papirom, kako dno, tako i stranice. Prosejte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte prstohvat soli, pa izmešajte. U brašno narendajte koricu narandže. Iscedite narandžu i limun. Odvojite žumanca u šoljicu, belanca u posebnu posudu za mućenje.
Omekšali maslac u drugoj posudi umutite penasto sa smeđim šećerom, pa dodajte sir i nastavite sa mućenjem. Kada se sve lepo sjedini, dodajte žumanca pa i njih umutite. Zatim ulijte sok od pomorandže i limuna, pa pažljivo izmiksajte da ne prska. Nakon toga, umešajte mikserom i brašno sa praškom za pecivo i narendanom korom pomorandže.
Pomorandže isecite na tanke kolutove sa sve korom. Dno i stranice kalupa obložite kolutovima pomorandži. Zatim umutite belanca kašikom u smesu sa brašnom. Smesa treba da ostane vazdušasta.
Gotovu smesu polako prespite u kalup i po potrebi poravnajte. Kolač pecite oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180C. Po potrebi prekrijte odozgo alu-folijom. Testirajte čačakalicom da li je pečeno.
Kolač ostavite da se prohladi, pa prevrnute na tacnu, da pomorandže budu gore.