Kraljevski slatkiš: Krem brule
Recept za krem brule ili zapečeni krem pojavio se krajem 17. veka, a i dan danas se služi u najekskluzivnijim restoranima širom sveta. Za pripremu ovog recepta potrebno je da imate šest vatrostalnih posudica, a za potpuni užitak najbolje je da kolač odstoji preko noći u frižideru.
Sastojci:
- 500 ml punomasne slatke pavlake
- 5 žumanaca
- 1 štapić vanile
- 200 g Azucar Demero smeđeg šećera
Priprema:
Prepolovite štapić vanile po dužini, uklonite semenke i stavite u posudu sa pavlakom na umerenu temperaturu da smesa provri. Ostavite da se hladi sat vremena. Žumanca i šećer umutite dok smesa ne postane svetla i kremasta. U nju dodajte pavlaku i promešajte drvenom varjačom. Sve to procedite kroz gustu cediljku u manju posudu.
Zagrejte rernu na 150 C. Podmažite šest vatrostalnih činijica zapremine 125 ml u koje ćete sipati krem. Stavite činijice u dublji pleh i u njega sipajte vrelu vodu do polovine visine činijica. Pecite oko 45 minuta, dok se krem ne stegne, ali da u sredini ostane mekan. Izvadite i ostavite da se na sobnoj temperaturi hladi sat vremena, a potom ih pokrijte i na četiri sata stavite u frižider. Neposredno pre posluživanja krem ravnomerno pospite smeđim šećerom.
Činijice stavite u pleh sa ledenom vodom. Uključite kuhinjsku let-lampu ili zagrejte rernu na najvišu temperaturu i karamelizujte površinu krema.