Krambl (mrvice) od jabuka i krušaka sa đumbirom i orasima
Sastojci za 4 porcije:
- 2 velike jabuke
- 2 zrele kruške
- 1 limun
- 100 g đumbir šljiva u sirupu (u prodavnicama azijske hrane)
- 100 g pekan oraha ili običnih oraha
- 1 šipka vanile
- 100 g brašna
- 100 g putera i puter za kalup
- 100 g Demera smeđeg šećera
- Prstohvat soli
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Jabuke i kruške oprati i po želji oljuštiti, iseći na četvrtine i očistiti od semenih lozi. Voće iseći na kocke. Limun oprati i obrisati. Koru narendati, sok iscediti. Sve pomešati u jednoj posudi.
Đumbir šljive izvaditi iz sirupa, iseći na kocke i dodati voću zajedno sa četiri kašike sirupa od đumbira. Pekan orahe krupno naseći i dodati.
Za krambl mešavinu šipku vanile iseći po dužini na pola i izvaditi srž. Od vanile, brašna, putera, šećera i soli u jednoj vangli napraviti mešavinu za krambl. Tepsiju ili 4 mala kalupa premazati puterom i rasporediti mešavinu od voća i oraha i prekriti mešavinom za krambl.
Krambl peći u rerni na srednjoj rešetki 15-20 minuta. Voće treba da bude mekano, a mešavina za krambl braon i hrskava. Krambl servirati topao, eventualno sa sladoledom od vanile. Prijatno!
Vreme za pripremu: 40 minuta
Vreme za izradu: 20 minuta