Kremasto-čokoladni zalogaji
Slatki, svilenkasti zalogajčići, prepuni čokoladnih mrvica, a još se i ne peku! Sjajna stvar za letnju poslasticu. Od ovog recepta dobićete tačno 36 kockica. Mogu se čuvati nedelju dana u frižideru, ali verujemo da će odmah nestati sa vašeg tanjira…
Potrebno je:
Za osnovu
• 75 g neslanog maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
• 50 g šećera
• 50 g Azucar Demero smeđeg šećera (poruči OVDE)
• 1/2 kašičice ekstrakta vanile
• 1/8 kašičice soli
• 30 ml slatke pavlake
• 62 g svenamenskog brašna
Za kremu
• 67g Azucar Demero smeđeg šećera (poruči OVDE)
• 75 g neslanog maslaca
• prstohvat soli
• 40ml mleka
• 40ml slatke pavlake
• 4-5 šolja šećera
• 1 kašičica ekstrakta vanile
• 100 gr Frankonia mlečne čokolade usitnjene na mrvice (poruči OVDE)
Priprema:
Kvadratni pleh obložite aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje. Stavite na stranu.
Za pripremu osnove, pomešajte maslac i šećere u činiju. Umutite mikserom na srednjoj brzini dok ne postane svetla i paperjasta masa. Dodajte vanilu, so i slatku pavlaku. Dodajte brašno i mešajte dok se ne ujednači.
Za pripremu fila, pomešajte smeđi šećer, maslac, so i mleko i slatku pavlaku u činiji. Mešajte sve zajedno na srednje laganoj vatri, dok se maslac rastopi i smeđi šećer ne otopi. Uklonite zatim sa topline. Polako umešajte šećer u prahu, 1 po 1 šoljicu, dok smesa ne postane glatka. Umešajte vanilu. Dodajte beli šećer. Ujednačite dobro.
Dodajte osnovnu smesu u fil i promešajte dok se ne ujednači. U ovom trenutku, smesa treba da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako nije hladna, i dalje mešajte dok više ne bude topla na dodir. Dodajte mrvice koje ste napravili od Frankonia čokolade, izmešajte, i izlijte smesu u pripremljen pleh. Ohladite dok se ne stegne, oko 3-4 sata. Izrežite na kvadrate i uživajte!