Kuglof sa bundevom, orasima i pomorandžom
Napolju je zahladnelo i vreme je za slatko lice jeseni.
Sastojci:
8-10 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
1 pomorandža
10 kašika Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
2 jajeta
100 g grubo mlevenih oraha
500 g očišćene i narendane bundeve
15 kašika brašna
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
pola kašičice muskatnog oraščića
Za čokoladni ganaš:
200 g Schogetten mlečne čokolade
200 ml slatke pavlake
Maslac za premazivanje kalupa i šaka grubo mlevenih oraha za dekorisanje
Priprema:
Jaja mutite postepeno dodajući šećer kao i kesicu vanilin šećera pa nakon toga dodajte i ekstradevičansko maslinovo ulje. Pomorandžu operite, pa narendajte koricu i dodajte u bundevu koju ste prethodno takođe narendali. Pomorandžu iscedite i sok dodajte u smesu od jaja. Trebalo bi vam 10 kašika soka i toliko dodajte u smesu od jaja, šećera i ulja. Dodajte orahe i začine pa brašno i prašak za pecivo. Promešajte pa dodajte i narendanu bundevu sa pomorandžinom korom. Promešajte da se sve lepo sjedini.
Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite sa malo brašna kako se kolač ne bi zalepio. Preručite smesu u kalup pa izravnajte. Ubacite u već zagrejanu rernu i pecite na 180 C oko sat minuta. Kada je kolač pečen izvadite ga iz rerne i ostavite nekih petnaestak minuta da se ohladi pa ga zatim izvadite iz kalupa.
Dok se kolač hladi, pripremite čokoladni ganaš, tako što u šerpicu stavite 200 ml slatke pavlake i ugrejte je do ključanja a zatim skinite sa vatre i dodajte čokoladu. Prelijte kuglof i pospite sa malo krupno mlevenih oraha. Ukoliko ne želite da prekrijete ceo kuglof ganašom onda napravite duplo manju količinu.