Lagani kapkejk od bele čokolade
Fini i slasni kapkejks kolači, kojima ćete se uvek vraćati.
Priprema: 1 h 25 min
Recept za 12 kolača
Sastojci:
- 150 g Schogetten bele čokolade, sitno iseckane
- 2/3 šolje Demerara smeđeg šećera
- 1 2/4 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja mleka
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 4 kašike putera sobne temperature
- 2 jaja
- 3/4 šolje džema od maline
Za fil:
- 100 g putera, sobne temperature
- 2 1/2 šolje Demerara smeđeg šećera u prahu
- 2 kašike mleka
- 1/2 kašičice ekstrakta od vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite 12 kalupa za mafine papirom. Belu čokoladu otopite na pari. U dubljoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U šolji izmešajte mleko i vanilu. Dodajte otopljenu čokoladu.
Posebno umutite jaja sa puterom i smeđim šećerom, dok ne dobijete penastu smesu. Potom smesu sipajte u kalupe i pecite, oko pola sata. Ostavite kapkejkse da se prohlade, potom ih izvadite iz kalupa za pečenje i ostavite da se dobro prohlade. U ohlađene kapkejkse napravite udubljenje i sipajte džem od maline.
Za pripremu fila prvo dobro umutite puter, dok ne postane vazdušast, a potom dodajte ostale sastojke i mutite dok smesa ne postane skoro bela. Ako vam fil deluje previše čvrst, dodajte malo mleka i nastavite da mutite. Pomoću šprica za ukrašavanje nanesite fil na kapkejkse i po želji lagano narendajte cimet.