Ledeni Catalana od malina sa prepečenim bademima
Sastojci za 4 porcije:
Obratite pažnju: krem mora 3 sata da se zamrzava
- 325 ml mleka od badema
- 2 kasicice vanila šećera
- 5 žumanaca
- 8 kašika gustog soka od agave
- 150 g jogurta
- 150 g malina
- 100 g šećera
- prstohvat cimeta
- 100 g neoljuštenih badema
Priprema:
Za ledeni Catalana krem zagrejati mleko od badema sa 1 kašičicom vanila šećera i 6 žumanaca, staviti u posudu od nerđajućeg čelika i penasto umutiti na pari sa 6 kašika soka od agave. Dodati mleko od badema sa vanilom i dalje mutiti. Dodati jogurt. Masu podeliti u 4 mala kalupa i zamrznuti na 3 sata.
Ostaviti nekoliko lepih malina za serviranje, a ostale fino ispasirati sa ostatkom soka od agave (2 kašike).
Za prepečene bademe zagrejati 100 ml vode sa šećerom, ostatkom vanilin praha (1 kašika) i cimetom. Dodati bademe i na srednjoj temperaturi stalno mešati dok se šećer ne karamelizuje. Ostaviti na tanjiru da se ohladi.
Kalupe sa kremom kratko staviti u toplu vodu, istresti ih i pustiti da se malo otope. Servirati zajedno sa pireom od malina, celim malinama i prepečenim bademima.
Po porciji: 510 kcal/2150 kJ, 90 g ugljenih hidrata,6 g belančevina, 9 g masti
Vreme za pripremu/ Vreme za izradu: 60 minuta