Lincer kolačići
Lincer kolačići neizostavan su aksesoar prazničnih trpeza širom sveta.
Sastojci:
Testo:
300 g brašna
100 g blanširanih badema
2 žumanca
200 g omekšalog putera
120 g Azucar Demero smeđeg šećera u prahu (poručite OVDE)
1 kašičica cimeta
1 kašičica rendane kore limuna
prstohvat soli
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta vanile
Nadev:
nekoliko kašika džema od malina, ili nekog drugog crvenog i kiselog voća
Azucar Demero prah šećer za posipanje
Priprema:
Ukoliko nemate blanširane bademe, blanširajte ih sami, a zatim sameljite. U odgovarajuću posudu stavite neoljuštene bademe, pa ih prelijte vodom tek da ogreznu. Ostavite da voda proključa, pa kuvajte 2 minuta. Ocedite vruću vodu, zatim sipajte hladnu, u kojoj ćete držati bademe dva minuta. Ako se voda ugrejala od toplih badema, ponovite. Procedite ih i stavite na upijajuću hartiju, ili čistu kuhinjsku krpu. Skinite ljusku jednostavnim pritiskom na badem. Osušite ih pre dalje upotrebe.
Za pripremu testa izrendajte koru limuna. Pripremite pleh I stavite papir za pečenje. U veću činiju stavite šećer, pa dodajte omekšali puter i mutite dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte žumanca i dalje mutite. Dodajte samlevene bademe, cimet, so, ekstrakt vanile i koru od limuna, pa mutite dalje mikserom koji je podešen na najmanju brzinu. Dodajte po malo brašna mešajući kašikom. Potom dodajte prašak za pecivo. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i zamesite ga, uz pomalo dodavanja brašna, dok se ne dobije gipko testo. Prekrijte ga činijom i ostavite petnaesetak minuta na sobnoj temperature. Uključite rernu da se greje na 200°C. Pobrašnite radnu površinu i oklagiju, pa razvijte testo na debljinu od 3 milimetra. Različitim modlicama vadite kolačiće. Svaki oblik bi trebalo da ima svog para, koji će imati rupu na sredini, takozvano "lincer oko". Ređajte kolačiće na pleh pomoću špatule. Ostatak testa sakupite, premesite bez dodavanja brašna, ponovo razvijte i vadite kolačiće modlicama. Stavite pleh u zagrejanu rernu, pa smanjite temperaturu na 180°C. Pecite vrlo kratko, oko 10 minuta, i ne dopustite da testo požuti ili pregori.
Izvadite pleh i ostavite kolačiće da se ohlade. Još dok su u plehu pospite ih prah šećerom. Razmutite džem kašikom da biste dobili glatku teksturu. Spajajte po dva keksa s džemom. Džem stavljajte samo na sredinu kolača, jer će se preklapanjem kolača razliti preko cele površine.