Meksička čokoladna pita
Meksička gastronomija svoju osnovu crpi još iz perioda Maja i Asteka, koji su joj dali šarenilo ukusa i boja, a izvorni recepti, kao što je i ovaj, vremenom su neznatno menjani, pa su i danas prilično autentični.
Sastojci:
Za nadev:
- 120 g Schogetten tamne čokolade
- 50 g Schogetten mlečne čokolade
- 200 g neutralne pavlake
- 2 kašike meda
Za testo:
- 65 g Azucar Demero smeđeg šećera
- 150 g brašna
- 20 g kakao praha
- 6 g praška za pecivo
- malo mlevenog cimeta
- malo mlevenog karanfilića
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
- 100 g maslaca
Priprema:
Za pripremu testa potrebno je da pomešate brašno s praškom za pecivo i kakaom, a zatim dodate i ostale sastojke. Testo lagano mešajte dok se sastojci ne sjedine, a potom ga kratko mesite na površini posutoj brašnom. Dno kalupa za torte obložite papirom za pečenje i popunite sa 2/3 testa, lagano ga utiskujući po dnu kalupa. Ostatkom testa obložite rub kalupa za torte do visine 2 cm. Sve ostavite sat vremena na hladnom mestu da se stegne. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C desetak minuta.
Za pripremu nadeva u šerpi, uz stalno mešanje, skuvajte pavlaku i med. Potom šerpu skinite sa vatre i ostavite sa strane da se malo prohladi. Dodajte čokoladu u ovu smesu i mešajte dok se ne rastopi. Ostavite smesu potom u frižideru da se ohladi.
Kad se čokoladni šlag stvrdnuo izlijte ga na testo i poravnajte, a zatim sve ostavite da se hladi još dva sata u frižideru.