„Mermerni“ čokoladni kolač
Mermerni kolač je dobio naziv po neobičnim šarama (poput mermera) koje se postižu vrlo lako, mešanjem svetlog i tamnog testa. Ova mešavina može biti od različitih ukusa i sastojaka, ali je definitivno, najpopularnija kombinacija vanile i čokolade.
Zanimljivo je da se ovaj kolač prvi put pominje u poslednjoj četvrtini 19. veka, ali jedna popularna varijacija ovog recepta tokom viktorijanskog doba bio je "Harlekin kolač".
Potrebno vam je:
- 3 jaja
- 150 g Azucar Demero smeđeg šećera
- 2 kesice vanile
- 250 ml ulja
- 375 ml mleka + 2 kašike
- 450 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 15 g kakaa ili rastopljena Schogetten tamna čokolada
Priprema:
Umutiti jaja koja su prethodno stajala na sobnoj temperaturi i postepeno dodavati Azucar Demero smeđi šećer. Mutiti dok ne dobijete gustu i svetlu masu i na kraju dodati vanilu.
Dodavati polako ulje, stalno muteći i na kraju dodati mleko i sjediniti sve zajedno.
Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo.
Kašikom sjediniti brašno sa tečnom masom, dodavajući po malo, a kad ste sjedinili prvu količinu, dodavati po malo i preostalo brašno.
U činiju sipati kašiku mleka i dodati kakao (ili otopljenu Schogetten čokoladu) i rastopiti u mleku.
Svu masu podeliti na dva dela i u jedan deo dodati čokoladu i dobro sjediniti sa belom masom.
Kalup za kuglof dobro podmazati puterom i blago pobrašniti.
Sipati kašikom svuda po dnu prvo belu masu, onda preko sipati masu sa čokoladom, pa preko nje sipati belu masu i tako dok imate materijala.
Uključiti rernu na 180°C i sačekajte da se ugreje. Ubacite kolač u rernu i pecite oko 45 do 50 minuta.
Ostaviti u kalupu da se kratko prohladi, pa ga izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
Možete ga dodatno preliti istopljenom Schogetten čokoladom ili samo posuti šećerom u prahu. Prijatno!