Niskokalorični čokoladni kolač
Ukoliko ste od onih koji vole slatkiše, a ipak brojite kalorije, niskokalorični čokoladni kolač je za Vas prava mera. Osim što nije zahtevan za pripremu, veoma je ukusan i sadrži veoma kvalitetne sastojke. Parče ovog kolača sadrži svega 200 kalorija. Evo recepta:
Sastojci:
• 1 šolja Azucar Demero smeđeg šećera,
• 2 kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja,
• Frankonia Nougat čoklada (koja umesto saharoze sadrži fruktozu)
• 3/4 šolje brašna,
• 2 kašike gorkog kakaa u prahu,
• 1 kašičica soli,
• 1 kašičica praška za pecivo,
• 3/4 kesice sode bikarbone
• 1 jaje,
• pola šolje mleka,
• 1 kašičica ekstrakta vanile,
• pola šolje vode.
Priprema:
U činiju za mućenje stavite brašno, šećer, kakao, so, prašak za peciva i sodu bikarbonu. U posebnoj posudi izmešajte ostale sastojke (osim Frankonia čokolade), dodajte ih u prvu masu i sve dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu i glatku smesu.
Zagrejte pola šolje vode i, kada provri, dodajte je u smesu i sve dobro izmešajte. Zagrejte rernu na 180 stepeni, smesu izlijte u kalup i pecite oko 30 do 40 minuta.
Isecite na kockice i prelijte je glazurom koju ste napravili od istopljene Frankonia čokolade. Prijatno!