Novogodišnji čokoladni rolat
Ovaj čokoladni rolat izdvojio se kao jedan od najčešće pravljenih poslastica tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Neka bude i vaš izbor!
Sastojci:
Za koru:
- 8 kašika Azucar Demerara smeđeg šećera
- 8 jaja
- 3 kašike kakaa
- 5 kašika brašna
Za fil:
- 250 g Demerara smeđeg šećera u prahu sa vanilom
- 2 jaja
- 250 g maslaca
- 150 g Schogetten tamne čokolade
Priprema:
Za pripremu kore umutite penasto 8 belanaca, postepeno dodajući smeđi šećer, kašiku po kašiku, zatim žumanca i na kraju lagano dodajte kakao i prosejano brašno. Sve sastojke lepo izmešajte i sipajte u veliki pleh obložen papirom za pečenje. U prethodno zagejanoj rerni na 180 stepeni pecite oko 20 minuta.
Ispečen rolat položite na vlažnu krpu, skinite papir za pečenje i zamotajte u rolat, koristeći krpu kao pomoć pri zavijanju rolata. Rolat ostavite da se potpuno ohladi.
Za pripremu fila umutite na pari 2 jajeta sa smeđim šećerom u prahu sa vanilom, pa na kraju dodajte kockice tamne čokolade. Kada se fil prohladi, umešajte maslac i sve dobro izjednačite.
Kad se rolat prohladio, odmotajte ga i premažite ravnomerno filom, a par kašika ostavite na stranu. Ponovo zamotajte rolat i premažite odozgo slojem preostalog fila. Zaigrajte se i rolat dekorišite u duhu praznika.