Panakota sa čokoladom i medom
Italijanski mlečni krem božanstvenog ukusa pod nazivom Panakota, formi je sličan pudingu, ali je mnogo gušćeg ukusa. Evo kako da napravite ovu poslasticu sa omiljenim prelivom od čokolade:
Sastojci:
- 2 slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja mleka
- 1 želatin
Za preliv:
-100 gr Schogetten tamne čokolade (poruči OVDE)
-Nekoliko kašičica meda
-sveža menta
Priprema:
Kuvati 2 slatke pavlake 2-3 minuta, pa dodati malo ekstrakta vanile, šolju mleka i listiće želatina prethodno rastopljene u hladnoj vodi. Skuvanu, prohlađenu masu sipati u plastičnu posudu i ostaviti da se dobro ohladi u frizu, najmanje dva sata. Dok je još kremaste forme (tek skuvana), panakotu možete razliti u više manjih, staklenih posudica ili u nakvašene modlice za puding.
Panakote mogu da se služe sa različitim prelivima, ali je, svakako, čokoladni jedan od omiljenih.
Ohlađenu panakotu preliti rastopljenom čokoladom i medom. Ukrasiti mentom i poslužiti uz omiljeni napitak. Prijatno!