Pekmez od šljiva i čokolade
Ovako neobičnu i sjajnu kombinaciju ukusa prava je šteta da ne probate!
Sastojci:
5 kg šljiva
2,5 kg Azucar Demero smeđeg šećera
500 g Schogetten tamne čokolade
2 kašike ruma
po želji aroma vanile
Priprema:
Šljive operite, očistite od koštica i stavite u veliki lonac. Dodajte smeđi šećer, sve dobro izmešajte i stavite na jaku vatru da kuva sve dok se šljive ne raspadnu. Ovu količinu kuvajte oko sat vremena. Šljive zatim sklonite s vatre, usitnite ih mikserom ili u blenderu pa ih vratite na vatru. U smesu dodajte tamnu čokoladu, promešajte da se otopi i dodajte rum. Prema želji dodajte vanilu. Pekmez kuvajte još pet minuta neprestano mešajući kako čokolada ne bi zagorela. Pekmez sipajte u prethodno sterilizovane tegle, a zatim ih bez poklopaca naslažite u veliku tepsiju i stavite u rernu ugrejanu na 100°C.
Ostavite da se pekmez zapeče otprilike 15-20 minuta. Kad se stvori korica, tegle zatvorite pa ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.