Portokalopita
Portokalopita, odnosno grčka pita od pomorandže, tradicionalna je poslastica, koja svoje savršenstvo dobija i zahvaljujući smeđem šećeru i ekstra devičanskom maslinovom ulju.
Sastojci:
Za fil:
1 pakovanje kora za pitu
2 velike pomorandže (korica i sok)
4 veća jaja
2 kesice vanilinog šećera
1 kesica praška za pecivo
200 g Azucar Demero smeđeg šećera (možete poručiti OVDE)
300 g grčkog jogurta
200 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
Za sirup:
200 g Azucar Demero smeđeg šećera (možete poručiti OVDE)
1,5 šolja vode
1 štapić cimeta
Priprema:
Raširite listove kore i prosušite ih na 100 stepeni u rerni oko pola sata.
Zagrejte rernu potom na 180 stepeni. Iscepkajte koru na manje komadiće, a pomorandžu izrendajte na sitno koru.
Mikserom umutite jaja i 200 g smeđeg šećera postepeno dok smesa ne postane bela. Dodajte u fil izrendanu koricu od pomorandže. Dodajte grčki jogurt, vanilin šećer, prašak za pecivo, mešajući mikserom. Na kraju dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje i mešajte još malo. Postepeno dodajte komadiće kora, lagano mešajući varjačom. Prespite fil u nauljenu tepsiju.
Pecite oko sat vremena, dok ne porumeni i dok se ne formira zlatna korica. Ostavite da se ohladi.
Stavite šećer, vodu, sok od jedne pomorandže i cimet u šerpu i kuvajte na umerenoj vatri oko dva minuta.
Prelijte ravnomerno ohlađenu pitu od pomorandže vrućim sirupom. Možete je ukrasiti komadićima pomorandže i poslužiti je uz kuglu sladoleda od vanile.