Posni krambl sa jabukama
Krambl (eng. crumble - izmrviti) je zapečena poslastica, koja se, uglavnom pravi sa voćem. Karakteriše ga hrskavi, mrvičasti sastav. Veoma je ukusan i pogodan za dane posta kada, uglavnom, spremate identične poslastice i ponestaje vam ideja.
Sastojci:
• 500 gr jabuka (može i drugo voće, čak i zamrznuto)
• 130 gr Azucar Demero smeđeg šećera
• 40 gr gustina (ili pudinga od vanile)
• malo cimeta (ili vanile ili kardamoma)
• 100 gr brašna
• 50 gr DankaD BIO ORGANSKIH ovsenih pahuljica
• 90 gr posnog margarina
Priprema:
Hladan posni margarin usitniti viljuškom ili nožem iseći na kockice.
U manjem sudu pomešati brašno i posni margarin, pa trljanjem prstima napraviti mrvičasti posip.
Dodati ovsene pahuljice i šećer, promešati i odložiti na kratko u zamrzivač ili frižider.
Jabuke oprati, očistiti i osušiti, pa ih iseći na manje komade. Pomešati ih sa šećerom, začinima i gustinom (pudingom). Sve izručiti u vatrostalni sud podmazan posnim margarinom i poravnati. Spremljeni posip pažljivo rasporediti preko voća. Sud staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći krambl 30 minuta.
Poslužiti toplo, sa kuglom sladoleda od vanile ili ulupanom slatkom pavlakom. Po želji, krambl možete ukrasiti šlagom od soje. Prijatno!