Princeze prekrivene velom
Sastojci za 4 porcije:
- ½ limuna
- 300 g soka od jabuke
- 1 kg jabuka
- 3 kriške integralnog hleba (ca.130 g)
- ½ kasike smeđeg Demerara šećera
- 250 g kvarka (to može biti zamenski bilo koji nemasni, neslani i kremasti sir)
- 80 g šećera
- 150 g slatke pavlake
- 4 kašičice želea
Priprema:
Limun oprati toplom vodom i obrisati. Koru narendati, sok iscediti. Oboje dodati u lonac sa sokom od jabuka. Jabuke oljuštiti i iseći na četvrtine, ukloniti semenu lozu. Jabuke iseći na kockice 1 cm i staviti u sok. Zagrejati i kuvati 4 minuta. Kompot od jabuka staviti u jednu činiju i pustiti da se ohladi.
U međuvremenu izmrviti integralni hleb i u tiganju bez masti pržiti. Dodati smeđi šećer i pržiti još 2 minuta. Staviti na tanjir da se ohladi.
Kvark i šećer glatko umutiti. Ulupati pavlaku u čvrst sneg i dodati. U časama naizmenično ređati u slojevima mrvice, pavlaku sa kvarkom i kompot od jabuka, poslednji sloj treba da bude od mrvica komadića jabuke i po kašičica želea.
Po porciji: 470 kcal/1980 kJ, 74 g ugljenih hidrata, 12 g belančevina, 12 g masti
Vreme za pripremu: 30 minuta
Vreme za izradu: 20 minuta