POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Sladoled od čokolade

Sladoled od čokolade

SASTOJCI:
– 140 g Schogetten tamne čokolade,
– 500 ml slatke pavlake
– 2 kašike kakaa
– 250 ml mleka
– prstohvat soli
– 150 g šećera
– 5 velikih žumanaca
– 1/2 kašičice ekstrakta vanile

PRIPREMA:
Sipajte 250 ml slatke pavlake u šerpicu i dodajte kakao. Dobro promešajte žicom za mućenje da se kakao skroz razmuti. Stavite na laganu vatru i pričekajte da proključa uz mešanje. Kad proključa, smanjite temperaturu na najniže i ostavite da krčka 30 sekundi. Sklonite sa šporeta, dodajte čokoladu iseckanu na komadiće i mešajte dok se čokolada ne istopi i masa se skroz ne sjedini. Na kraju umešajte preostalih 250 ml slatke pavlake.
Ovu čokoladnu masu prebacite u plastičnu vanglu, a šerpicu dobro sastružite silikonskom špatulom ili kašikom. Vanglu sa masom stavite u činiju sa hladnom vodom u koju ste ubacili i kockice leda. Preko vangle postavite cediljku.
Zagrejte mleko, šećer i so u istoj šerpici u kojoj ste pravili čokoladnu masu (nema potrebe za prljanjem gomile sudova). Posebno razmutite žumanca žicom za mućenje, pa u njih, u laganom mlazu sipajte vruće mleko uz neprestano mešanje žicom. Mleko sipajte polako i zaista neprestano mešajte da se žumanca ne zgrušaju. Kad ste sipali svo mleko, vratite masu sa žumancima u šerpicu i kuvajte na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje špatulom nekoliko minuta, tj. dok se masa malo ne zgusne. Znaćete da je gotovo kad vidite da se masa počela hvatati za kašiku ili špatulu.
Vruću masu od žumanaca sipajte kroz cediljku u čokoladnu masu i ostavite da se ohladi uz povremeno mešanje na ledenoj kupki. Kad se skroz ohladilo, prebacite u frižider na pola sata, pa u zamrzivač.
Svakih 30-40 minuta izvadite iz zamrzivača i izmiksajte dok se sladoled ne smrzne do željene strukture. Zamrzavanje traje ukupno oko 3 sata.

 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.