POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Sladoled od mleka i jagoda sa vaflom od čokolade

Sladoled od mleka i jagoda sa vaflom od čokolade

Sastojci za 4 porcije deserta:

Obratite pažnju: sladoled mora da se hladi 60 minuta u aparatu za sladoled i dodatno u zamrzivaču.

  • 250 g slatke pavlake za šlag
  • 1 žumance
  • 100 g  Demerara smeđeg šećera
  • 200 g jagoda
  • 150 ml neobranog mleka (mlaćenice)
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • prstohvat struganog anisa
  • karanfilić u prahu
  • cimet
  • štapić vanile
  • 80 g tamne čokolade
  • 30 g putera i malo putera za kalup za vafle

 

Za sladoled zagrejati 100 g pavlake do ključanja. Umutiti žumance sa 70 g šećera. Vrelu pavlaku pomešati sa mešavinom jaja i šećera i ponovo zagrejati (ali ne da proključa). Masu čim počne da se zgušnjava staviti u jednu posudu i rashladiti. Jagode oprati i očistiti (ostaviti nekoliko za serviranje) sa nebranim mlekom ispasirati i pomešati sa pavlakom i jajetom. Smesu staviti u aparat za sladoled na 60 minuta, a onda u odeljak za zamrzavanje.

Za vafle odvojiti žumance i belance od oba jajeta. Pomešati brašno sa ostatkom pavlake (150 g), žumancima i začinima. Šipku vanile iseći po dužini, izvaditi srž i dodati u testo. Čokoladu izlomiti, istopiti na pari i umešati u testo. Belanca umutiti štapnim mikserom u čvrst sneg i dodati ostatak šećera (30 g). Sneg pažljivo umešati u testo. Od  testa ispeći jedan po jedan oko 8 vafla u pomašćenom kalupu za vafle. Servirati sa sladoledom od neobranog mleka i jagoda, ukrasiti jagodama i posuti šećerom u prahu.

Po porciji: 630 kcal/2650 kJ, 63 g ugljenih hidrata, 11 g belančevina, 37  g masti

Vreme za pripremu: 40 minuta
Vreme za izradu: 30 minuta                       

 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.