Sladoled od mleka i jagoda sa vaflom od čokolade
Sastojci za 4 porcije deserta:
Obratite pažnju: sladoled mora da se hladi 60 minuta u aparatu za sladoled i dodatno u zamrzivaču.
- 250 g slatke pavlake za šlag
- 1 žumance
- 100 g Demerara smeđeg šećera
- 200 g jagoda
- 150 ml neobranog mleka (mlaćenice)
- 2 jaja
- 100 g brašna
- prstohvat struganog anisa
- karanfilić u prahu
- cimet
- štapić vanile
- 80 g tamne čokolade
- 30 g putera i malo putera za kalup za vafle
Za sladoled zagrejati 100 g pavlake do ključanja. Umutiti žumance sa 70 g šećera. Vrelu pavlaku pomešati sa mešavinom jaja i šećera i ponovo zagrejati (ali ne da proključa). Masu čim počne da se zgušnjava staviti u jednu posudu i rashladiti. Jagode oprati i očistiti (ostaviti nekoliko za serviranje) sa nebranim mlekom ispasirati i pomešati sa pavlakom i jajetom. Smesu staviti u aparat za sladoled na 60 minuta, a onda u odeljak za zamrzavanje.
Za vafle odvojiti žumance i belance od oba jajeta. Pomešati brašno sa ostatkom pavlake (150 g), žumancima i začinima. Šipku vanile iseći po dužini, izvaditi srž i dodati u testo. Čokoladu izlomiti, istopiti na pari i umešati u testo. Belanca umutiti štapnim mikserom u čvrst sneg i dodati ostatak šećera (30 g). Sneg pažljivo umešati u testo. Od testa ispeći jedan po jedan oko 8 vafla u pomašćenom kalupu za vafle. Servirati sa sladoledom od neobranog mleka i jagoda, ukrasiti jagodama i posuti šećerom u prahu.
Po porciji: 630 kcal/2650 kJ, 63 g ugljenih hidrata, 11 g belančevina, 37 g masti
Vreme za pripremu: 40 minuta
Vreme za izradu: 30 minuta