Slasna karamel bomba
Nekoliko ukusnih sastojaka, malo mašte, prozirna činija u kojoj će sve fino izgledati i već ste prešli pola puta do deserta od kojeg će svi tražiti još...
Potrebno je:
• 6 dcl mleka
• 6 žumanaca
• 330 g šećera
• vanilin šećer
• 200 g Schogetten bele čokolade
• 2 kesice želatina
• 700 ml slatke pavlake
• 100 gr +15 grama putera
• 200 g čokladnog keksa
• 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
• 50 gr Schogetten mlečne čokolade
• banane
Priprema prvog sloja:
Puter otopite u tiganju, dodajte čokoladni keks koji ste prethodno izmrvili oklagijom, promešajte da se sjedini i ohladite.
Priprema drugog sloja:
Stavite 180 gr šećera u dublju činiju i zagrevajte ga mešajući dok se ne počne topiti. Prestanite mešati i sačekajte da se sav šećer otopi. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. 200 ml slatke pavlake ulijte pažljivo u šećer, jer će prskati i dodajte odmah 15 gr putera. Ako se jako steglo, ne brinite, već nastavite zagrevati na laganoj do srednje jakoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi u pavlaci. Kuvajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano mešajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u pavlaci i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto. Ulijte gotov karamel u činiju i umešajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanile. Dobro izmešajte i dodajte u njega iseckane banane.
Priprema trećeg sloja:
Žumance izmešajte sa obe vrste šećera i malo mleka. Ostatak mleka stavite da se kuva. Želatin prelijte s 8 kašika hladne vode i ostavite da nabubri.
Kad mleko provri smanjite vatru, te lagano mešajući ulivajte smesu od žumanca. Kuvajte još 2 minuta na laganoj vatri.
U vrelu smesu dodajte naseckanu Schogetten belu čokoladu, mešajte dok se ne otopi, potom dodajte želatin, te takođe dobro umešajte u kremu, možete i mikserom. Kremu prebacite u drugu posudu da se ohladi. Slatku pavlaku umutite u šlag, pa joj dodajte kremu od žumanca.
U providne čaše ređajte slojeve i ukrasite rendanom Schogetten mlečnom čokoladom. Prijatno!