Slasni tart sa čokoladnim sosom
Tart je kremasti desert koji se može napraviti u više različitih varijanti, ali je čokoladni, zaista bez premca. Ako ste raspoloženi za duplo čokoladno iskustvo, pripremite ga sa sosom od čokolade. Evo kako:
Potrebno za tart:
• 200 g Schogetten tamne čokolade
• 75 g putera
• 150 g brašna
• 1 kašičica kakaa
• 2 kašičice šećera u prahu
• Prstohvat soli
• 1 žumance
• 250 g slatke pavlake
• 1 kašičica ruma
Potrebno za čokoladni sos:
• ½ šolje kakaa
• 2/3 šolja pavlake za kafu
• ½ šolje meda
• Prstohvat soli
• 1/2 kašičice vanila ekstrakta
Priprema:
Podmažite okrugli kalup za pite. U veliku posudu prosejte brašno, kakao, šećer i so. Dodajte 50gr putera i rukama umesite testo. Ako nije dovoljno meko, dodajte malo vode. Pospite radnu površinu brašnom, razvaljajte testo u krug, potom prebacite u kalup za pečenje. Dobro pritisnite uz rubove, a višak odstranite. Pokrijte papirom za pečenje.
Stavite u frižider na oko 30 minuta, a u međuvremenu zagrejte rernu na 190 stepeni. Rashlađeno testo stavite u rernu na 15 minuta, zatim odstranite papir pa nastavite da pečete još pet minuta.
Na kraju, uz stalno mešanje, rastopite mešavinu 200gr Schogetten čokolade i 25gr putera. Dodajte rum i umućenu slatku pavlaku. Prelijte krem po testu i ostavite u frižideru oko tri sata.
Za pripremu sosa pomešajte kakao prah, pavlaku za kafu, med i so u manjoj šerpi pa sve mešajte mutilicom na šporetu, na veoma niskoj temperaturi dok se smesa ne zgusne, a kakao u potpunosti ne otopi, otprilike tri minuta. Sklonite sa šporeta i dodajte vanilu.
Sos ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prelijte tart. Prijatno!