Slasni zalogajčići – Profiterole
Mekane, kremaste, čokoladne... Profiterole su prava zimska poslastica kada se zaželite „konkretnih ukusa“.
Potrebno vam je:
• 120 g oštrog brašna,
• 300 ml vode,
• 225 g putera,
• 8 komada jaja
• 150 gr Schogetten tamne čokolade
• 0,5 l mleka,
• 4 kašike šećera,
• 100 g šećera u prahu
• 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Stavite u vodu 100gr putera i zagrevajte da proključa. Čim provri, sklonite s vatre i odmah ubacite brašno, stalno muteći mikserom i povremeno vraćajte na ringlu. Kad se masa malo prohladi, dodajte četiri jajeta, jedno po jedno, muteći tako da se svako jaje sjedini s kuvanim testom.
Papir za pečenje podmažite puterom, provucite ga kroz hladnu vodu, te višak vode otresite i stavite papir u pleh. Kašičicom ili špricem stavljajte na papir loptice od testa na razmaku 3–4 cm. Stavite u rernu prethodno zagrejanu na 220 stepeni, pa smanjite na 200 i pecite oko 40 minuta ne otvarajući rernu.
Da bi profiterole ostale hrskave, čim ih izvadite, svaku izbušite iglom kako bi iz njih izašla para. Vratite ih u vruću, isključenu rernu dok ne pripremite fil.
Umutite penasto četiri komada jaja sa šećerom i prelijte ih vrelim mlekom sve vreme muteći. Skuvajte fil na pari i ostavite da se hladi. 125 gr putera umutite sa šećerom u prahu i stalno muteći u njega dodajte kašiku po kašiku fila. Ušpricajte fil u profiterole.
Schogetten tamnu čokoladu rastopite na pari i pomešajte sa slatkom pavlakom. Ovom smesom prelijte Profiterole. Prijatno!