Slatki hleb s limunom i narandžom
Idealna poslastica koju možete nositi sa sobom gde god da krenete.
Sastojci:
Za testo:
400 g belog brašna
7 g soli
40 g Azucar Demero smeđeg šećera
10 g instant kvasca
120 ml mleka
4 jajeta
100 g putera
Za citrusnu mešavinu:
2 limuna, sitno rendana kora
1 narandža, sitno rendana kora
100 g listića pečenog badema
0.5 limuna, samo sok
Za pastu:
2 belanca
25 g Azucar Demero smeđeg šećera
25 g mlevenog badema
Priprema:
Testo - U posudu za mešanje stavite brašno, so, smeđi šećer, kvasac, mleko, jaja i puter. Mešajte tri minuta malom brzinom, a zatim pet minuta srednjom da biste dobili meko testo. Prebacite testo u čistu posudu, prekrijte ga i ostavite da narasta jedan sat.
Za citrusnu mešavinu, pomešajte rendane kore citrusa sa pečenim bademom i sokom limuna. Dodajte citrusnu mešavinu testu i rukama sve sjedinite. Podmažite dublji kalup za pečenje s odvojivim dnom, prečnika 23 cm. Formirajte kuglu od testa i stavite je u spremljeni kalup.
Prekrijte ga ili stavite u veću plastičnu kesu, pa ostavite da narasta tri sata, ili dok testo ne dođe do vrha kalupa. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite hleb 20 minuta na srednjoj rešetki.
Za preliv, u posudi mešajte belanca, šećer i mleveni badem dok ne dobijete pastu. Posle 20 minuta pečenja izvadite hleb iz rerne i premažite ga pastom. Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i vratite hleb da se peče još 20 minuta.
Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim odvojite stranice kalupa. Izvadite hleb iz kalupa i stavite ga na rešetku da se skroz ohladi.