Slatki jesenji hleb sa bundevom
Bundeva je jedan mali tajni sastojak koji će ovaj slatki hleb učiniti kao da je izašao iz najfinijih pekara.
Sastojci:
2 i po šolje brašna
trećina šolje Azucar Demero smeđeg šećera (možete poručiti OVDE)
2 kašičice kvasca
pola kašičice morske soli
10 kašika putera
1 jaje
1 žumance
¾ šolje pirea od bundeve
četvrtina šolje mleka
smeša jaja i vode
prah šećer za posipanje
Priprema:
Mikserom sa nastavkom za testo umutite brašno, smeđi šećer, kvasac, so, jaja, bundevu i mleko. Mutite srednjom brzinom oko dva minuta, pa najjačom oko pet minuta. Dok mutite, dodajte supenu kašiku putera. Potrebno je da se dobije glatko i lepljivo testo. Potom prebacite testo u podmazanu posudu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite testo na toplom mestu sat vremena, a zatim ga ostavite u frižideru preko noći.
Sutradan podelite testo na 16 jednakih delova i od svakog napravite kuglu na blago brašnjavoj površini. Loptice od testa stavite na podmazan pleh u dva reda. Pkrijte ponovo plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu, oko dva sata.
Kada je testo dovoljno naraslo, premažite ga smešom jaja i vode i pospite šećerom po vrhu. Stavite ga u zagrejanu rernu i pecite oko 35 minuta. Ohladite ga najmanje 10 minuta, pa služite.