Slatki pire od krompira sa sorbeom od borovnice i struganom čokoladom
Sastojci za 4 porcije:
- 350 g krompira (brašnasto kuvanog)
- 400 g smrznutih borovnica
- 100 ml soka od borovnice
- 50 g musa od indijskog oraha
- 100ml sirupa od cveta zove
- 1 šipka vanile
- 200 g ovsene pavlake (biljne pavlake)
- 6 kašika gustog soka od agave
- 30 g bele cokolade
- 100 g svežih borovnica
Za slatki pire od krompira, oljuštiti krompir, oprati i bariti u proključaloj vodi. Za sorbet od borovnice, izmiksati štapnim mikserom smrznute borovnice, sok od borovnice, mus od indijskog oraha i sirup od zove. Staviti u odeljak za zamrzavanje 15 minuta.
Krompir ocediti i protisnuti ga kroz presu za krompir. Štapić vanile iseći po dužini i izvaditi srž. Ovsenu pavlaku prokuvati sa šipkom vanile, dodati srž vanile i sok od agave. Procediti i pomešati sa krompirom. Ostaviti na toplom mestu.
Belu čokoladu grubo nastrugati. Borovnice oprati i ostaviti da se osuše. Krompir staviti u čaše i servirati sa sorbetom, čokoladom i borovnicama.
Po porciji: 485 kcal/2040 kJ, 75 g ugljenih hidrata, 7 g belančevina, 17 g masti
Vreme za pripremu: 10 minuta
Vreme za izradu: 30 minuta