Tart sa kajsijama
Kajsije, mnogima omiljeno voće, u ovom tartu zasijaće još slađe.
Sastojci:
Za testo:
200 g pšeničnog brašna
2 kašike kakao praha
70 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 kesica cimeta
1 prstohvat soli
1 jaje
100 g maslaca
Nadev:
500 g kajsije ili 1 konzerva kajsija
Fil od vanile:
400 g slatke pavlake
70 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 prstohvat soli
2 jaja
20 g gustina
20 g badema
1 kesica mvanilin šećera
Aprikotiranje:
3 kašike džema od kajsije
1 kašika vode
Priprema:
U činiji pomešajte brašno sa kakao prahom, smeđim šećerom, cimetom i solju. Dodajte jaje i maslac. Sve umesite mikserom, muteći prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, tako da dobijete fine mrvice. Sipajte mrvice u tepsiju i pritisnite, tako da dobijete koru i pecite u donjoj trećini rerne otprilike 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, oko 20 minuta.
Fil od vanile - Stavite pavlaku da se kuva. Kada se prohladi, u nju umešajte vanillin šećer, smeđi šećer i so. Pomešajte jaja sa gustinom. Umešajte smesu od jaja u pavlaku. Vratite pavlaku da još jednom kratko prokuva, potom nanesite na polupečenu koru i poravnajte.
Nadev - Kajsije očistite i prepolovite ili kajsije iz konzerve dobro ocedite. Položite kajsije sa oblom stranom na dole preko fila. U svaku polutku stavite po jedan oljušteni badem. Ispecite kolač do kraja na istoj temperaturi otprilike 20 minuta.
Aprikotiranje - Provucite džem kroz cediljku i pomešajte sa vodom. Kratko prokuvajte. Premažite tart i ostavite da se ohladi u kalupu. Pre samog serviranja odvojite kolač od kalupa