Tiramisu sa čokoladom– poslastica za svaku priliku
Kremasta, slatka i elegantna poslastica poreklom iz Italije, osvojila je svet i ušla u svetske kulinarske recepte. Postoji nekoliko varijacija, ali svaka od njih se veoma jednostavno priprema i nećete pogrešiti za kojugod da se odlučite. Tiramisu je, u originalu, kombinacija nežne kreme i snažne kafe, ali dodatak čokolade u ovu priču se čini kao pravi potez.
Sastojci za šest osoba:
• 4 jaja
• 4 velike kašike šećera u prahu
• 400 g mascarponea
• Piškote
• 3-4 dcl mleka
• 2 kašičice espresso kafe
• 2 kašičice kakaa
• 200 g Schogetten mlečne čokolade (poruči OVDE)
• 250 ml slatke pavlake
Priprema:
-Slatku pavlaku zagrejte do vrenja, dodajte čokoladu naseckanu na komadiće i ostavite 1 minut. Nakon toga dobro izmešajte, kako bi dobili čokoladnu smesu bez grudvica.
-Pustite da provri 3 dl mleka i dodajte mu kafu i kakao prah, mešajući dok se ne rastope. U ovu tekućinu ćete umakati piškote pre slaganja u čašu.
-Razdvojite žumanca od belanaca i sipajte ih u dve različite posude. U posudu sa žumancima dodajte šećer u prahu, pa miksajte par minuta dok ne dobijete gustu masu. U posudu dodajte mascarpone i umešajte ga da se potpuno spoji, ali ga nemojte miksati, kako bi smesa ostala što gušća. U drugoj posudi izmiksajte belanca u čvrst sneg. Spojite ove dve smese.
-U čašu slažite čokoladu - piškote - kremu - čokoladu... Piškote pre slaganja u čašu umočite u tekućinu. Nastavite tako sve do vrha čaše, završavajući s tiramisu kremom na samom vrhu, koju ćete posipati kakao prahom.
-Čaše ostavite u frižideru barem 2-3 sata... A onda - uživajte!
Prijatno!