Uskršnji kuglof s limunom
Tradicionalni praznični sladak hleb veoma je sočan i pleni osvežavajućom aromom.
Sastojci:
- 225 g maslaca
- 3 šolje brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašičica soli
- 3 šolje Azucar Demero smeđeg šećera
- 8 limuna
- 4 jaja
- 1 šolja neutralne pavlake
- 1 šolja kompota od voća (po želji)
- ¼ šolje limunovog soka
Priprema:
Zagrejte rernu na180˚C. Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom.
U posudi pomešajte prašak za pecivo, so i brašno.
U drugoj većoj posudi vrhovima prstiju pomešati šećer i koru limuna da se sjedine. Zatim smesi dodajte maslac i mikserom mešajte na velikoj brzini dok ne dobijete penastu smesu, oko 4 minuta. Postepeno dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miksanje,
Smanjite brzinu miksera pa dodajte mešavinu suvih sastojaka iz tri puta, a između njih dodajte neutralnu pavlaku iz dva puta.
Dobijeno testo ulijte u pripremljeni kalup. Pecite do zlatne smeđe boje u zagrejanoj pećnici, 60-70 minuta. Izvadite na žičani stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnite i ohladitedo kraja.
Kompot i limunov sok ulijte u manju posudu, zagrejte do ključanja pa smanjite jačinu vatre i kuvajte uz povremeno mešanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procedite u manju posudu, a krupne delove odbacite, prelijte preko ohlađenog kuglofa pa ostavite bar 10 minuta da se hladi.