Veganski trouglovi od badema i lešnika
Sastojci za 36 komada:
- 300 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 375 g Demerara braon šećera
- Burbon vanilla u prahu
- 1 kašika zamene za jaje u prahu Ili brašno od soje (za one koji nisu vegani, 1 jaje)
- 350 gr hladnog margarina
- 200 gr seckanih badema
- 200 g seckanih lešnika
- 5 kašika džema od kajsije
- 200 g veganske čokolade ili tamne čokolade
Za podlogu pomešati na radnoj površini brašno, prašak za pecivo, 150 g šećera, pola kašičice vanilin šećera i zamenu za jaje. Dodati 150 g margarina isečenog na male komadiće i rukama umesiti testo. Testo umotati u foliju i ostaviti u frizideru oko 30 minuta.
Za nadev staviti u šerpu ostatak margarina (200 g) da se otopi, dodati preostali šećer (225 g), 1 kašičicu vanillin šećera i 4 kašike vode i ostaviti 1 minut da se karamelizuje. Umešati bademe i lešnike. Ostaviti masu da se ohladi.
Zagrejati pećnicu na 180 stepeni. Staviti papir za pečenje na pleh, testo ravnomerno rasporediti, pomešati džem od kajsija sa 2 kašike vode i staviti na testo. Na testo staviti i masu od badema i lešnika i peći na srednjoj rešetki 25-30 minuta. Kolač izvaditi iz pećnice, ostaviti da se ohladi i iseći na 36 trouglova. Čokoladu otopiti na pari i ukrasiti trouglove.
Po porciji: 240 kcal/1010 kJ, 20 g ugljenih hidrata, 3 g belančevina, 17 g masti