Arapski Baba Ganuš sa belom čokoladom
Bela čokolada daje glatkoću i upotpunjuje ukus patlidžana u ovom tradicionalnom arapskom jelu. Dobićete jedinstveno ukusan obrok kome ne možete odoleti.
Sastojci:
• 8 čena belog luka, neoljuštenih
• 4 srednja patlidžana, narezana na pola po dužini
• 1/3 šoljice svežeg soka od limuna
• 2/3 šoljice tahini (pasta od susama)
• 118ml Schogetten bele čokolade, rastopljene i prohlađene
• 2 kašike sitno iseckanog peršuna
• 1 i po kašičica mlevenog kima
• 1 i po kašičica mlevene paprike
• So i mleveni crni biber po ukusu
• Seme nara za ukrašavanje
• Tortilja ili tost
Priprema:
Rernu zagrejte na najveću temperaturu. Na pleh obložen folijom položite beli luk i plavi patlidžan, koji je korom okrenut na gore. Pecite dok povrće ne omekša i porumeni, oko 20ak minuta za beli luk i oko 40ak minuta za plavi patlidžan. Možete pripremati u istom plehu, pa na pola pečenja izvaditi beli luk ili peći u dva odvojena pleha. Termički obrađen beli luk ostavite da se prohladi i oljuštite. Kada patlidžan bude gotov, očistite ga od semenki i odvojte mesnati deo od kore. Beli luk i mesnati deo plavog patlidžana zajedno ubacite u blender, dodajte sok od limuna, tahini, belu čokoladu, pola veze peršuna, kumin, papriku, so i biber i miksajte dok ne postane glatka masa, slična namazu. Baba ganuš potom prebacite u posudu za serviranje i dekorišite preostalom polovinom peršuna i semankama nara. Služiti uz tortilju ili prepečen tost. Prijatno!