Čokoladna torta s kafom
Čokolada i kafa uvek idu jedna s drugom, uverite se i ovog puta.
Sastojci:
Kolač:
200 g Schogetten tamne čokolade (možete kupiti OVDE)
120 g Azucar Demero smeđeg šećera (možete kupiti OVDE)
120 g maslaca
1 kašika crne kafe
50 g brašna
50 g badema ili lešnika
4 jaja
2 žumanca
2 kašičice cimeta
Za preliv:
300 ml crne kafe
120 g Azucar Demero smeđeg šećera (možete kupiti OVDE)
malo cimeta
Dekoracija:
100 g Schogetten tamne čokolade (možete kupiti OVDE)
1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
Priprema:
Skuvajte 300 ml jake crne kafe. Rernu zagrejte na 190°C.
U posudu stavite crnu čokoladu, pa dodajte maslac i jednu kašiku kafe i sve otopite na pari, stalno mešajući dok ne postane glatka smesa. Sklonite s vatre i malo ohladite.
Jaja i žumananca penasto izmiksajte uz postupno dodavanje smeđeg šećera. Pomešajte brašno, bademe i cimet pa pažljivo umiešajte u smesu s jajima.
Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i sve ravnomerno izmešajte. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, ulijte smesu i pecite oko pola sata.
Izvadite tortu, ostavite da se malo ohladi u kalupu pa pažljivo premestite na rešetku.
Za pripremu preliva kafu, smeđi šećer i cimet otopite na laganoj vatri i kuvajte oko deset minuta, dok se malo ne zgusne. Drvenim štapićem izbodite celu površinu torte u razmacima od 1 cm, pa polako prelijte toplim prelivom da torta upije svu kafu.
Ostavite tortu do tri sata ili preko noći. Tortu ukrasite otopljenom toplom čokoladom sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja.