Majska čokoladna torta
Za mnoge najlepši mesec u godini, zaslužuje iste takve ukuse.
Sastojci:
Za koru
1,5 šolje (od 2,5 dl) brašna
1 šolja vode
1 šolja Azucar Demero smeđeg šećera (možete poručiti OVDE)
prstohvat soli
50 g Schogetten tamne čokolade (možete poručiti OVDE)
1 kesica vanilin šećer
3/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
1 kašičica instant kafe
1 kašičica sirćeta
5 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
Za krem
200 ml slatke pavlake
200 g Schogetten tamne čokolade (možete poručiti OVDE)
Za glazuru
100 g Schogetten tamne čokolade (možete poručiti OVDE)
3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
Priprema:
Pomešajte brašno, kafu, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, vanilin i smeđi šećer. Potom dodatjte ekstra devičansko maslinovo ulje, vodu i sirće, pa izmešajte da se ujednači, a zatim dodajte i otopljenu čokoladu. Lepo izmešajte smesu, pa sipajte u nauljen pleh za tortu i pecite na 180 stepeni pola sata.
Za krem stavite slatku pavlaku da se zagreje, ali pazite da ne proključa. Prelijte preko čokolade i mešajte da se otopi. Ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, potom stavite malo u frižider.
Ohlađenu koru presecite na pola. Izvadite ganaš krem iz frižidera i umutite. Polovinom nafillujte prvu koru, poklopite drugom, pa nanesite ostatak fila odozgo i sa strane premažite tortu. Za glazuru otopite čokoladu, prohladite i prelijte.
Dekorišite po želji orasima ili lešnicima.