Niskokalorična čokoladna torta
Boravak u kući i smanjena aktivnost mogu dovesti i do povećanja broja kilograma. U danima koji su pred nama, slatkiša se ipak ne treba odricati, a mi vam donosmo jedan recept za tortu kojoj nećete brojati kalorije.
Sastojci:
za biskvit:
8 jaja
200 g šećeraAzucar Demero smeđeg šećera (možete poručiti OVDE)
200 g mlevenih lešnika
za čokoladnu glazuru:
200 g Schogetten tamne čokolade (možete poručiti OVDE)
40 g maslaca
za nadev:
1 kesica šlag krema sa čokoladom
125 ml mleka
3 kašike pekmeza od šljiva
za dekoraciju:
1 kesica šlag pene
100 ml vode
lešnici
Priprema:
Smeđi šećer i žumanca penasto umutite, dodajte mlevene lešnike i čvrsto ulupan sneg od belanaca. Smesu promešajte i izlijte u kalup za torte, koji ste obložili papirom za pečenje pa stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 °C. Odmah smanjite temperaturu na 160 °C. Biskvit pecite oko 40 minuta.
Šlag krem pripremite tako što u ohlađeno mleko dodate sadržaj kesice, sve promešate i nastavite mutiti mikserom dok ne dobijete krem. Ohlađeni biskvit prerežite po sredini na pola. Prvi deo premažite pekmezom, a zatim preko pekmeza nanesite pripremljen šlag krem. Prekrijte drugim delom biskvita.
Za glazuru zagrejte maslac i skinite ga s vatre, dodajte čokoladu i sve zajedno mešajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Čokoladnu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se ohladi.
Šlag penu pripremite tako što u hladnu vodu dodate sadržaj kesice, sve izmutite mikserom dok ne dobijete čvrsti šlag.
Ohlađenu tortu ukrasite pripremljenom šlag penom i grubo naseckanim lešnicima.