Sladoled torta sa jagodama
Sezona je jagoda, pravo vreme za ovu tortu. Ova poslastica kremasta je i osvežavajuća, a dobro ohlađena je zaista poput sladoleda.
Sastojci:
Za biskvit:
4 belanca
200 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 vanilin šećer
200 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
80 ml vode
80 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
par kašika mleka za prelivanje biskvita
Za krem:
4 žumanca
2 pudinga od vanile
1 kašika gustina
6 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
600 ml mleka
150 g maslaca
3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera u prahu
150 ml slatke pavlake
500 g svežih jagoda
Za dekoraciju:
350 ml slatke pavlake
jagode
Priprema:
Biskvit - U posudi pomešajte 100 g smeđeg šećera, vanilin šećer, vodu i ekstra devičansko maslinovo ulje i kratko izmutite mikserom. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro izmutite mikserom dok se ne sjedini.
U drugoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli, postepeno dodavajući preostali smeđi šećer (100 g), dok ne dobijete čvrst sneg. Ovaj sneg od belanaca kašikom dodajte u prethodnu smesu i sve lepo sjedinite špatulom, vrlo pažljivo mešajući da ne izlomite sneg.
Smesu za biskvit sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm, prethodno obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta dok ne dobije lepu zlatno žutu boju.
Krem - Izmutite mikserom žumanca sa smeđim šećerom, dodajte prašak za puding, kašiku gustina i oko 200 ml mleka od pripremljenih 600 ml, pa sve to dobro promešajte. Preostalo mleko stavite na šporet da proključa pa ulijte puding sa žumancima i kuvajte dok se krema ne zgusne. Skuvan krem prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ohladite do sobne temperature.
Mikserom umutite maslac sa smeđim šećerom u prahu i dodajte u ohlađen krem pa dobro penasto izmutite mikserom. Izmutite i 150 ml slatke pavlake i kašikom dodajte u krem, i vrlo laganim pokretima promešajte dok se sve ne sjedini.
Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, prelijte ga sa par kašika mleka svugde ravnomerno, pa nanesite polovinu krema. Zatim na krem poslažite oprane jagode isečene na polovine. Na jagode nanesite preostali krem i poravnajte.
Tortu dekorišite umućenom slatkom pavlakom i po želji jagodama. Pre služenja dobro ohladite mikserom.